Sunday, October 12, 2008

Carte sau Bani - crudul adevar

"S'il faut des latinistes pour faire ce que je veux faire, eh bien, j'en acheterai. Les savants de ton espece, on les achete, comme les autres, comme le reste, et on les fait travailler, comme les autres, comme des employes, comme des domestiques, et puis, quoi... comme tout le monde. Et voila: j'en acheterai."

Georges DUHAMEL - Chronique des Pasquier.
Traducere personala: Daca trebuie latinisti pentru a face ceea ce vreau eu sa fac, ei bine, ii voi cumpara. Savanti ca tine, se cumpara, ca pe altii, ca pe restul, si sunt pusi sa munceasca, intocmai ca pe ceilalti, ca pe angajati, ca pe servitori, in fine... ca pe toata lumea. Poftim: ii voi cumpara."


Cei cu carte care citesc aceste randuri si vor intelege despre ce este vorba, se vor intrista. Cei fara carte care citesc aceste randuri si vor intelege despre ce este vorba (desi ma indoiesc :) ) se vor bucura. Insa, ambele categorii, imi vor da dreptate (mai mult sau mai putin).
Aceste randuri erau scrise la inceputul anilor 1900 (inceputul secolului XX). Actiunea se petrece in Parisul francez, in periada premergatoare revolutiei industriale. Nu-i asa ca doare?! Sunt concepte vechi. Sclavia nu a fost abolita, ci doar legalizata. Creierele nu sunt cultivate pentru a fi preamarite si respectate, ci doar pentru a aduce faima si bani unor exploatatori cu idealuri ordinare.

Asa ca ma intreb: in Romania ce paturi sociale devoltam - cu Carte sau cu Bani?! Se pare ca Romania este pamantul unei altfel de culturi umane: prosti, sclavi si vesnic fara bani (si aici vorbesc de majoritate si de generatia tanara... pardon, degeneratia a tanara)!

2 comments:

  1. Sclaveti! asta se "cultiva"(http://schimbarea.blogspot.com/) Si roadele sunt f bune din cat se vede.
    Sclavete cu ego sau fara ego, snob sau modest tot in aceasi hora joaca toti (sau... jucam, din pacate nu cred ca ma pot scoate oricat mi-ar place, sunt plin de "system").
    Unora li se pare atat de normal, altora nu, insa toti ne complacem si mai devreme sau mai tarziu ajungem in ipostaza despre care se plange si acest nea Urban:
    http://www.urbaniulian.ro/2008/10/18/ne-plangem-ca-ni-se-incalca-drepturile-insa-suntem-prea-comozi-ca-sa-ne-luptam-pentru-ele/
    (sorry ca te-am umplut de linkuri catre alte bloage, dar ii pacat sa nu, ca se leaga :()

    ReplyDelete
  2. Da, am citit si io post-ul ala cu comoditatea.
    Ce sa-i faci, ma?! Da muieti is posmagii?! Si sa nu-i impusti pe astia?!

    Poate sunt si alte motive pentru care tanti/nenea aia/ala era suparata/suparat. Poate Iulian Urban nu zice tot in postul ala, poate nu cunoastem intreaga poveste. Dar, sunt sigur ca exista si din astia...

    ReplyDelete